Harddisk Layout

En harddisk eller en SSD kan opdeles i mindre bidder kaldet partitioner. Ud over partitionerne rummer harddisken også en masterboot record med en partitions tabel, der forklarer hvor partitionerne starter og slutter, og en boot sektor der fortæller om computerne kan starte fra en af disse partitoner.

Man gemmer filerne på de enkelte partitionerne efter disse er formateret. Disse oplysninger ligger i en filallokerings tabel. At partitionen er formateret vil sige filerne gemmes og ligger ordnet efter et givet system. Typisk har forskellige operativsystemer forkærlighed for forskellige formaterings typer, der er derfor forskel på hvordan en Windows PC og en MAC computer helt nøjagtig varetager den samme opgave.

På en klassisk old-school harddisk benytter typisk FAT partitions tabel. Den kan have 4 primære partitioner, en af disse kan være extended partition (kun 1) og den kan rummer ca. 120 mindre partitioner, kaldet logiske partitoner. Af praktiske årsager er det smart at ligge extended partition som nr. 4 – den sidste af de 4 partitioner. På de 3 andre partitioner kan man i princippet ligge 3 forskellige Operativ Systemer, men i moderne tid vil Operativsystemer som Windows, Mac og Linux gerne bruge 2 eller 3 af disse. Bærbare computer og nogle stationære computer vil også gerne bruge en partition som gendannelses drev. Dertil kommer at Operativ systemer i dag næppe bruger mere en 100 Gb og harddiskene kommer i 2 Tb størrelse, så man vil helt vild gerne have den 4 partition i brug som extended partition med nogle data drev, for ikke at skulle blive nød til at tage image af alle 2 Tb ad gangen.

Opsummering:

• Der kan kun være 4 Primære Partitioner på en harddisk.
  • Der kan kun være 1 Extended Partition på en harddisk (hvori der kan ligge mange logiske partitioner).
  • Opret altid de 3 første Primære Partitoner først, og lav derpå den 4 som Extended Partition. Det er vigtigt at de ligger i denne rækkefølge og alle sammen er der, og at systemet giver dem de rigtige numre i rækkefølge. Du behøver ikke at brug alle partitionerne. Du kan resize dem du ikke bruger, så de kun fylder 8 mb.
  • Der kan kun være en aktiv boot partition og det skal være en Primær Partition. Altså en af de 3 første, jævnfør ovenfor.

Nu er teorien på plads, hvad så med praksis.

Af forskellige utålelige grunde afviger nye operativ systemer næsten altid fra den gammelkendte praksis og dermed teorien. Det sker tit fordi ny teknologi gør noget nyt muligt, men det sker ligeså tit fordi et operativsystem firma laver noget fjollet. F.eks. nyder Microsoft at lave om på almindelig partitions praksis og opfinder nye partitions typer ingen kan håndtere.

Det skete senest med Windows 10 (men også med win8,og win 7), hvor en ny og ukendt partitions type dukkede op. Den ville kun oprette sig selv som en primær partition, helst nr. 3. fra start, ikke noget med at man kunne oprette den i forvejen. I praksis betød det at man så ikke kunne lave en Extended Partition (altså ikke have noget D:\ drev), før efter win 10 var installeret og opdateret sig noget, hvorefter man kunne lave sine ekstended- og logiske-”data” partion.

Men den slags skavanker ændre ved det fundamentale i teorien. Man skal have styr på at partitionerne opretter sig sel eller bliver oprette i den rigtige rækkefølge, før man gider at arbejde videre med dem.

Række følgen er vigtig for at image programmet eller backup automatikken ikke bliver forvirret og overskriver de forkerte partitioner en gang i fremtiden. Det må ikke ske! Og derfor skal man sikre at det funger fra starten af.

Et andet aspekt er at give partitionerne nogle fornuftige størrelser: Plads nok til at operativ systemet kan vokse (endda ret meget). Windows lave faktisk 2 ulogiske partitionernu om dage, ud over selve C:\ drevet, og hvem ved hvordan de udvikler sig? Finden er at ligger skællet imellem 3 og 4 partition så den ikke behøver at flytter sig i fremtiden. Så behøver man ikke tage et image af sit data drev, efter man er gået i gang med at bruge computeren og dermed fylder D:\ om med data. Man skal nemlig aldrig mere flytte data’en for at resize sit D:\ drev!

Artiklen afsluttes og flere under punkter kommer snarrest.