CloneZilla USB-Boot-key

Det enkleste værktøj der bruges til at tage og gendanne image med er en usb-nøgle man kan boot fra. For at lave den skal man bruge 4 ting:

1. En tom usb nøgle. Så tøm en lille en.
  2. CloneZillas Live iso fil : http://clonezilla.org/downloads.php
  3. Tuxboot, et lille usb-boot værktøj til at kopier iso-filen over på usb nøglen og gøre den bootable. Det kan hente fra SourceForge: http://sourceforge.net/downloads/tuxboot/ eller http://tuxboot.org/download/
  4. Et sted at gemme sit image eller hente det fra.

Lad os gennem gå de fire faser.

A)

Start med at gem hvad der måtte ligge på USB-nøglen i forvejen af værdifulde filer og sager, den skal nemlig formateres, nulstilles og siden overskrives. Har man en lille gammel og sløv USB-nøgle man kan dedikere permanent til formålet, er det fint. 600 Mb og op efter er fint. Hvis ikke, må man lave en fra gang til gang.
Sætter USB-nøgle når den er klar til at blive formateret, højreklik på enheden og vælg formater.
Der kommer et par valgmuligheder: Formatet skal være Fat32 og navngive den eventuelt CloneZilla, så man kan genkende den. Kig også efter hvor stor den er, i gen så man kan genkende den.

B)

C)

D)

Artiklen afsluttes og flere under punkter kommer snarrest.

http://clonezilla.org/liveusb.php

Rezise CloneZilla image

Rezise CloneZilla image

Det er muligt at ændre destinations disk størrelse når man gendanner (restore) et image, hvis man forbereder det i forvejen, inden man tager source image.

Det er brugbart hvis man vil skifte harddisk på værtssystemet. F.eks. ved store opgraderinger af O/S, så man først må klone over på en stor disk for at lave opgraderingen, rydder op og derpå flytte det tilbage på den lille disk igen.

For et vellykket resultat kræver det at man forbereder manøvren og foretager partitions-resize i værtssystemet inden det klones, så det kender sine egen størrelse inde man tager image.
Og det kræver selvfølgelig at der er plads til dataen, men det finder man blandt andet ud af ved at resize partitionerne forvejen.

Metode

Man skal vælge ”Advanced” i menuen for at resize bliver tilgængeligt. Ellers fortæller clonezilla at operationen ikke kan lade sig gøre! - uanset om det er plads eller ej.
I ”Advanced” i menuen bliver man præsenteret for en masse afkrydsnings felter. Lad dem bare stå alle sammen, de laver ikke ballade.

Det eneste man skal tilføje er:
-icds
Springer en nag screen over / skipper størrelses check. - Man skal selv være sikker på hvad man laver.
Der kommer lidt flere valgmuligheder, lad dem alle stå som de er. Også sidste valgmulighed: Brug Partitions tabel fra source – lad den stå, men check det.
Y til alt og go.