Hardware

Indmaden, bestanddelene, de elektriske komponenter i en computer kaldes Hardware. Det kan være ret komplekst og virke fremmed ved første øjekast, men som jeg engang så beskrevet i en gammel Amiga manual:
Computer indmad er lavet på samlebånd af underbetalte, mindreårige og lavtuddannede fabriksarbejdere – hvor svært kan det være!

Inden du nu straks flår låget af din maskine, skal du lige være opmærksom på et par ting:

• Sluk maskinen først og afbryd strømmen.
  • Du kan nemt bryde garantien på computeren, specielt hvis man skal fjerne små klistermærker for at komme til en skrue.
  • Al indmaden er følsom over for statiskelektricitet, Undgå det for enhver pris og aflad dig selv ved at røre ved noget metal i rummet. (F.eks. plastic gulvtæpper, temperatur forskelle). Læg løse dele du tager ud på de anti-statiske poser man får når man køber nyt hardvare.
  • Du kan faktisk ødelægge maskinen, f.eks. ved at fægte med en skrue trækker eller støvsuger.

Generelt er der ingen grund til at røre ved noget før man har en plan for hvad man vil gøre. Men der sker ikke noget ved at se, det kan både afmystificere og afsløre fejl. Det er som sagt ikke ret farligt.

Hvorfor skal man kigge ind i maskinen?

For at finde fejl, opgrader maskinen eller lave en helt ny – og et sted skal man jo få sin erfaring fra.

Generelt er alle komponenter billiger i løsvægt og omfattet af en længere garanti en den forhandleren giver, specielt hvis du har købt computeren samlet.

Det svære ved hardware er, at danne sig et overblik i den rivende udvikling af teknologien. Komponenterne forældes relativt hurtigt, så det er ikke givet at en ny dims passe i det eksisterende setup. Internettet fyldt med tekniske vejledninger for computer komponenter, man skal bare finde de rigtige. Man kan identificere sit eget hardware ud fra de oplysninger man kan se på printkortene: Producent, model nr., EAN nr eller fcc id. Serie nr. brugers generelt kun til at forlænge garanti hos producenten.

Nedenfor er de forskellige hardwaretyper kategorisere og en mere uddybende introduktion.