Operativsystemer

Operativsystemer

Nedenfor findes en kort introduktion til emnet, en gennemgang af forskellige operativsystemer, software og nyttige værktøjer. Der er nogle strikkeopskrifter og howto’s til løsning af specifikke opgaver og problemstillinger o.lig. Forhåbentlig kommer der også nogle nyheder, men der arbejdes stadig på at strukturen af indholdet og det udbygges løbende.

Introduktion

Introduktion til Operativsystemer

Hvad er et O/S Det første program der starter, når man tender en computer er Operativ Systemet (forkortet O/S), så starter Windows eller Mac O/S. Linux er et andet O/S, af andre typer kan nævnes Android, DOS(Disk Operativ System), FreeBSD og Solaris. O/S´et er en ret stor og kompleks størrelse og alle moderne computere har … Læs videre “Introduktion til Operativsystemer”

Windows

Windows

MS Windows er det traditionelle O/S på PC computere og har været på banen så længe, at mange sætter lighedstegn imellem windows og en PC. Ud over at være meget udbredt og have meget forskelligt software, er Windows egentlige styrke netværkssamarbejdet med windows Server i Active Directory. Herigennem kan man relativ let få mange computerbrugere … Læs videre “Windows”

Win10
Windows 10
Windows
Windows software
Linux

Linux

Linux eller GNU/Linux er et unix lignende O/S der blev påbegyndt af finnen Linus Torvalds i 1991 som et Open Source projekt. Open Source projekteret har rigtig mange dygtige udviklere, både private personer og virksomheder, så derfor er Linux under stadig udvikling. Der findes et utal af Linux distributioner og det er ofte gratis, hvilket … Læs videre “Linux”

CentOS linux
CentOS
Red Hat linux
Red Hat
Ubuntu linux
Ubuntu
Mac

Mac (osX, Ios)

Operativ systemet på de nyere Macintosh computer hedder OSX eller OS10. Det er egentlig en slags linux der ikke er gratis. Jeg ved meget lidt om Mac andet end at bruger af Mac computere syntes det er det bedste i verden, så det er det sikkert. Mac computer er typisk lavet af ret dyre komponenter … Læs videre “Mac (osX, Ios)”

Client - Server

Client og Server

Client-og-server begrebet handler om splitter arbejdet imellem 2 maskiner på et netværk. Oftest er der tale om en server og mange klientmaskiner. Det kender du fra internettet, hvor du er klienten hjemme og lige nu kigger på indholdet en server, hvis service/opgave at give dig min hjemmeside. Rollerne i opdelingen i mellem de to maskinkategorier … Læs videre “Client og Server”

virtual

Virtualisering

Virtualisering af operativsystemer er en teknik til at udnytte en enkelt computer regnekraft kraft til at afvikler flere systerm flere operativsystemer samtidig. I stedet for at åbne et program i et nyt vindue, åbner man en virtuel computer i et nyt vindue. Virtualiserings teknologien er ikke helt ny, men er kommet kraftigt i fokus i … Læs videre “Virtualisering”

Cloud

Cloud

Teknologien med virtuelle maskiner og virtuelle netværk i en server park, har frembragt metoder hvorpå man kan flytte en virtuel maskine fra en fysisk computer til en anden fysiks computer uden at slukke den virtuelle maskine. Så kan teknikeren slukke den første computer og opgradere eller flytte den. Men konceptet overflødiggør en fysiske placering, så … Læs videre “Cloud”