Client - Server

Client og Server

Client-og-server begrebet handler om splitter arbejdet imellem 2 maskiner på et netværk. Oftest er der tale om en server og mange klientmaskiner. Det kender du fra internettet, hvor du er klienten hjemme og lige nu kigger på indholdet en server, hvis service/opgave at give dig min hjemmeside.

Rollerne i opdelingen i mellem de to maskinkategorier er helt specifik og struktureret, når man snakker om client-og-server. Men på små lokale netværk, f.eks. imellem din computer og din mobiltelefon er begge enheder både server og klient maskine – og service begge maskiner kører er f.eks. fildeling. Så kan du gemme de fotografier du tog på mobilen på computeren, og du kan smide noget ny musik på telefonen som ellers ligger på computeren.

Det bliver lidt mere indviklet i store netværk, men potentialet er også stører. Det kan nemlig ofte betale sig at dedikere nogle få computere til helt bestemte opgaver, og lade resten af computerne være helt almindelige arbejdsstationer. Så skal alle maskinerne ikke kører en webserver, en mailserver og en file server. Alle brugerlogin og passwords kan opdateres et centralt sted.