Introduktion

Introduktion til Operativsystemer

Hvad er et O/S

Det første program der starter, når man tender en computer er Operativ Systemet (forkortet O/S), så starter Windows eller Mac O/S. Linux er et andet O/S, af andre typer kan nævnes Android, DOS(Disk Operativ System), FreeBSD og Solaris. O/S´et er en ret stor og kompleks størrelse og alle moderne computere har et. Bag kulissen har O/S´et styr på din computers hardware komponenter, det er klar over hvilke programmer der er installeret og på hvilken måde disse komponenter kan spille sammen. Det kan huske dine indstillinger (konfigurationer) og ved hvordan ting gemmes på harddisk. Når Operativ Systemet er indlæst er computeren klar til brug: du kan logge ind og starte programmer, spil eller surfe på internettet.

O/S´et bor på harddisken

Typisk ligger dit Operativ System på computerens harddisk, meget gerne den første del af den første harddisk. Så kan man bare tænde computeren, O/S´et ligger allerede inde i computer kassen og starter uden videre. Denne proces kaldes at boot computeren.
Man kan godt have flere O/S´er installeret samtidig, enten på den samme harddisk der deles op i partitioner, eller fordelt på forskellige harddiske. Så starter computeren med en menu hvor du kan f.eks. kan vælge i mellem f.eks. Windows 10, Windows Server 2016 eller Linux Ubuntu. O/S’erne ligge altså på computerens harddisk samtidig, men du kan kun have et af dem startet af gangen, og computeren skal reboote (genstartes) hvis du vil stifte til et andet.

Normalt booter computerne altså fra harddisken uden man går noget.

O/S på alternative bootmedier

Hvis man vil noget andet end den normale boot procedure, skal man selv gribe ind. Det gøres ved at sætte et andet bootmedie i dyret, stoppe den normale bootproces, og fortælle at man nu vil starte fra en CDrom eller USBnøgle.
Det ønsker man kun i særlige situationer som man har forberedt eller har en plan med, f.eks. hvis man vil geninstallere maskinen, rense den for virus eller tage et backupimage. Ved at forstyrre den normale bootproces, kan man nemlig ødelægge eller fjerne det eksisterende O/S og derved miste det arbejdsredskab computeren udgør eller slette alle sine data.

Flere O/S´er samtidig

Man kan godt kører flere operativ Systemer samtidig ved at benytte en teknologi der hedder virtualisering, men det bliver hurtigt ret langhåret og giver ikke nogle mening for den almindelige bruger. Det er primært interessant i server sammenhæng da 1 moderne computere kan udfører arbejdet for 10 gamle.

Kært barn har mange navne.

Den tekniske term er Operativsystem forkortet O/S, også på engelsk. Undertiden kaldes et O/S også for et styrersystem. I linux verdenen anvendes ofte ordet kerne (core) der betegner det helt centrale program i Operativsystemet, men kerne (core) kan ofte læses som synonym for O/S hvis man som lægmand ikke forstår den dybere mening. MAC og Windows har også en kerne, men i linux, unix og BSD er det meget udbredt at lave kernen selv (kompilere kernen). Det går grundlæggende ud på at skræddersy styrersystemet til den specifikke computer eller opgaver: fjerne eller tilføje komponenter, opdateringer, drivere.

General betragtning om operativsystemer

Operativ Systemer lader generelt meget tilbage at ønske sig, og vi bliver nok aldrig tilfreds med dem. De er sindssygt komplekse og under konstant revision, men halter stadig bag ud. Dertil kommer at de er under konstant angreb af hackere og vira, og det bliver kun værre som mængden af computerbrugere vokser i vores moderne verden. Så længe de virker tror jeg man skal være tilfreds.  Det er lidt ligesom med en ægtefælde eller børn, man får sjældent noget ud af at råbe og skælde ud, andet en selv at blive lidt grin.

Som overordnet guideline kan man måske sige:
Linux er fremme i skoene, her udvikles nyt software, men det går ud over brugervenligheden. Hvis man eksperimentere meget, oplever man ofte at man har bokset sig ud i en blindgyde. Til afgrænset brug er rigtig fedt, derfor er linux udbredt som server. Men det er også fremragende som kontor maskine.

Mac er meget brugervenlig og meget dyr. Det er svært at eksperimentere sig ud i problemer, primært fordi det er svært overhovedet eksperimenter på mac.

Windows er en mellemting uden helt være hverken fugl eller fisk. Det er kompromiset. Derudover har windows noget ufortjent vundet store markeds andele i store kontomiljøer, og er dermed kendt vidt og bredt.

En anden faktor, vi er utroligt konservative når det kommer til valg af styre system. Vi er ikke rigtig indstillet på at spilde mere tid på computeren en højest nødvendigt, men er det spild af tid? Ville man konkludere det samme om f.eks. bøger: Jeg læser aldrig skønlitteratur for det er … Nej det ville man nok ikke. Hvis computeren er et værktøj giver det faktisk god mening at lære at bruge værktøjet.

Operativ systemet er jo som sagt meget komplekst og det giver ikke megen mening at terpe det fra A-Z. Men hvis man bruger en ½ til en hel time om dage på at undersøge små konkrete hjørner, så man kan huske hvad man har lært, så kommer man faktisk ret lang og operativsystemet holder op med at være helt så tåbeligt.