Linux

Linux eller GNU/Linux er et unix lignende O/S der blev påbegyndt af finnen Linus Torvalds i 1991 som et Open Source projekt. Open Source projekteret har rigtig mange dygtige udviklere, både private personer og virksomheder, så derfor er Linux under stadig udvikling. Der findes et utal af Linux distributioner og det er ofte gratis, hvilket får mange til at tro det er noget billigt skidt. Umiddelbart er det nu en fejlslutning, for rigtig mange af udviklerne er vanvittigt dygtige og miljøet utroligt kreativ og nyskabende. Det plejer faktisk at være her kimen til nye IT-landvinderinger bliver sået og skabt.

Linux Links

CentOS linux

CentOS

CentOS linux (Community Enterprise Operating System) er en gratis klon af Red Hat Enterprise Linux (RHEL) og rummer derfor de samme muligheder og værktøjer. Det har en klassisk Gnome Desktop som gør den til en fin arbejdsstation med mængder af robust Red Hat- og eget-software.
CentOS er også velegnet til server brug. De seneste udgaver kommer med SElinux (Security-Enhanced Linux), et Linux kerne sikkerhedsmodul der netop er velegnet for en server. At CentOS projektet arbejder tæt sammen med Red Hat medfører også at der er fokus på server sikkerhed og at der sidder et team af folk og arbejder med at lukke nye sikkerhedshuller. Set i det lys CentOS et oplagt valg til en moderne server, ud over at være fuldstændig gratis.

Centos links

• SELinux on Centos
  • Red Hat linux

Red Hat

Linux Red Hat eller Red Hat Enterprise Linux (RHEL) er en Linux distribution til det kommerciel marked  - Den er altså ikke gratis, men sælger sig selv med professionel support og 24 timers hotline og de har ansat mange rigtig dygtige udviklere. Et stærkt alternativ til Microsoft, er vel grundtanken.
    De startede som gratis software og var vel dem der bragte linux ud til masserne fra engang midt i 1990´erne. Da de blev kommercielle fik de et par kloner, bl.a. Fedora og CentOS der begge er gratis. Fedora er vist nok Red Hat´s eget barn, mens CentOS blev videreført af nogle universitetsfolk og er siden kommet tilbage i folden.

Red Hat links

Ubuntu linux

Ubuntu

Ubuntu linux er baseret på Debian linux og udvikles af Canonical Ltd, der også yder support. Der er opkaldt efter en Sydafrikansk filosof. Selvom Ubuntu sagtens kan fungere som server er det vel som arbejdsstation den gør sig mest gældende, bl.a. fordi det kører på så mange platforme: Computer, tablets og smart-telefoner. Det har en bred software pakke og man kan finde mange specialiserede sidedistributioner der er skræddersyet til bestemte formål. F.eks. Mythbuntu der funger som en TV optagende nasboks. På grund af den kommercielle support, har mange store software huse også kaster sig over at lave software til Ubuntu.

Ubuntu links