Afinstaller Windows 10 appx

Windows 10 udkommer med en række præinstallerede småprogrammer kaldt ”windows 10 apps” (appx), f.eks.: Vejr, nyheder, lommeregner, one-drive men også reklame apps og en windows appstore. Personlig vil jeg gerne afinstaller hele dynen undtagen lommeregneren. Specielt one-drive vil jeg gerne af med. De fleste af disse apps har også en tendens til at blive geninstalleret sammen med de stører windows 10 opdaterings runder, og der kommer nye til, f.eks. messenger eller flere reklamer. Derfor er et script til fjerne apps´ne med er den nemmeste løsning!

One-drive er en fjernlagerservice á la ”dropbox”, der bl.a. kan tage backup af dine dokument filer. Ideen er fin nok, men vil man nu egentlig gerne give microsoft en kopi af sine kreative dokumenter, innovative tanker, eller indblik i sine arbejdsrelaterede filer? Jeg vil nok hellere købe denne service et andet sted, i hvert fald gerne overveje emnet først! Der er mange andre aktører på banen og endelig kan man lave sin egen cloud (f.eks. next cloud eller own cloud). Mange af de andre windows 10 apps smager også lige vel meget af big-brother. Jeg finder det hensigtsmæssigt at fjerne det meste eller det hele. Så kan man jo geninstaller det man mangler senere.

Overblik:

1. Enable script eksekvering i powershell.
    Mere herom se Enable script eksekvering i powershell
    https://www.tenforums.com/tutorials/54585-change-powershell-script-execution-policy-windows-10-a.html
    Tilret scriptet så de du beholder de få apps du vil have.
  2. Kør scriptet:

PowerShell kommandoer til at fjerne Windows 10 apps med

Få en list over de installerede appx:

Get-AppxPackage | Select Name, PackageFullName

Generel kommando der fjerne en enkelt appx (her Microsoft.Messaging):

Get-AppxPackage -allusers *Messaging* | Remove-AppxPackage -Confirm:$false

Stjernerne før og efter appx-navnet er wildcards.

Den følgende commandlet vil fjerne alle appx der ikke matcher de I anførselstegn angivne navne. Fyld selv ekstra på. Den lodrette | er et eller tegne.

Get-AppxPackage | where-object {$_.name –notlike "*Calculator*"} | where-object {$_.name –notlike "*.Net*"} | where-object {$_.name –notlike "*VCLibs*"} | Remove-AppxPackage
PowerShell

Geninstaller Windows 10 appx

Windows 10 gemmer (heldigvis) om ikke andet sine egen default apps, så dem kan man geninstallere, specielt windows store som jo kan få fat i andre appz.

PowerShell kommandoen for at geninstallere en app er:

Add-AppxPackage -register "C:\Program Files\WindowsApps\PackageFullName\appxmanifest.xml" –DisableDevelopmentMode

Path for PackageFullName peger på filen ”\appxmanifest.xml", som er fælles for alle windows 10 apps.

Metoden

PackageFullName stien skal altså bruge mappe navnet for den pågældende app.

Kig i systemblibloteket ”C:\Program Files\WindowsApps\” (kør som administrator)

Lokaliser den nyeste mappe for appen der hedder noget med ”_x64”.

Eksempel men ”Windows Store”:
Mappen hedder ”Microsoft.WindowsStore_11701.1001.87.0_x64__8wekyb3d8bbwe

Altså er ”PackageFullName” stien for ”Windows Store” i skrivende stund:

C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.WindowsStore_11701.1001.87.0_x64__8wekyb3d8bbwe \appxmanifest.xml

Hele kommandoen hedder altså:

Add-AppxPackage -register "C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.WindowsStore_11701.1001.87.0_x64__8wekyb3d8bbwe\appxmanifest.xml" -DisableDevelopmentMode